להחיות את הבית מחדש

הסינים מאמינים שהבית הוא כמו רחם – בית גידול של ממש, ולא רק מקום לשים בו את הראש. תכנון נכון של הבית שלנו הוא המהות של שיטת הפנג שווי. וזה יחיה את הדירה/בית שלנו מחדש

"באמצעות שיטת הפנג שווי ניתן למצוא את המיקום המבורך ביותר לבית ולכל הפונקציות שבתוכו. דרך עיצוב ושינוי המרחב לפי שיטת הפנג שווי ניתן לבנות מבנים בריאים המושכים שפע, תומכים בזוגיות בבריאות ובשאר התחומים".

כך מספרת יועצת הפנג שווי, האדריכלות הסינית, שרונה הדר חורי.

היא מציגה בפנינו אדריכלות מערבית ואדריכלות מזרחית במפגש הרמוני – תכנון ועיצוב בית במכבים, על פי עקרונות הפנג שווי.
 
"שילוב עקרונות הפנג שווי בתכנון הבית כוללת התבוננות בסביבה, הגדרת היחסים בין הפנים לחוץ, תכנון התנועה, עיצוב החללים, בחירת צבעים ועוד. בבית שאני מציגה בכתבה זו, כיוון פניית הבית דרומה, נראה היה כמו סכר, מעצור לזרימה הטבעית של השטח, מערבה. משפט המפתח בפנג שווי הוא "הר מאחור, נהר מלפנים", מיקום מבורך כולל את ההר מאחור, הר משמעו יציבות, הגנה, בית בלי הר ישפיע על ההרמוניה בבית, הבריאות, הזוגיות. נהר מלפנים – משמעו תנועה שמביאה את החיות ואת השפע הביתה. הבית הזה היה בנוי הפוך.
ההר הטבעי היה במזרח והנהר במערב. הבית הזה פנה דרומה, אל עבר בית אחר ובצפון, מאחוריו היה עוד בית, הר מאחור והר מלפנים.

בית חסום. באבחון מהיר לפי מפת הפנג שווי, היה ברור שאת הבית הזה צריך לפתוח מערבה, הבית ביקש את זה. הקשבתי לבקשה של הבית בשיתוף פעולה עם האדריכלית המוּפלאה, עדנה עוזיאלי, ששילבה את כל המלצות הפנג שווי בתכנון, ואפילו נסעה עם הלקוחות לסין, להביא את כל תכולת הבית הישן נהרס ונבנה מחדש עם כיוון פניה מערבה
על בסיס המלצות הפנג שווי, בכל שלבי התכנון.

תכנון פנים – תנועה זורמת

חשוב שהתחושה בתוך הבית תהיה מרווחת וזורמת. כל חלל, במיקום נכון של פונקציות יכול להראות מרווח יותר.

כבר משלב התוכניות,

היה ברור שיצא מהבית הזה משהו מיוחד, חללים גדולים, שמחברים בין החוץ לפנים בחוויה של שלמוּת.

מה שקורה בתוך הבית, מושפע על ידי מה שיש בחוץ, תמיד,
וכשהתכנון מחבר בין החוץ לפנים, הפנג שווי שלם.

הדרך  אל דלת הכניסה, ה"פה" של הבית תוכננה לפי עקרון "המבט המצטבר", הצועד בדרך עובר מסע של גילוי בין צמחיה משולבת בפסלים מהאוסף הפרטי של בני הבית, היא כמו מסע גילוי.

מבט מהשביל אל הדלת:

מבט שמתעצם עם דלת השער המרשימה שנפתחת אל מבט הכולל פנים וחוץ מחוברים כאחד

מבט מהדלת:

כל מרחב בתוך הבית קיבל את תכנון המיקומים המבורך לו, בהתאם לפוטנציאל האנרגטי של כל פינה ובעיצוב התומך בתחושה של בטחון ושליטה במרחב. ברוב המקרים הישיבה בסלון מתוכננת הפוך, עם הפנים אל הקיר ועם הגב למרחב ולדלת, תכנון פנג שווי יתמוך תמיד בישיבה עם הר מאחור ונהר מלפנים… הסלון מוקם במרחב שמעודד פעילות המושכת שפע

המטבח ופינת אוכל מוקמו במרחב התומך ביצירה ובשיתוף פעולה

העקרון המנחה של "הר מאחור ונהר מלפנים" הוא שהוביל לתכנון מטבח "לא סטנדרטי" אי שהוא מטבח… כך שרוב מלאכת ההכנות והבישול יעשו עם הפנים אל המרחב ולא עם הגב אליו…
כך גם יש את האפשרות לשבת בפינת האוכל עם "הר" קיר מאחור ולצפות על "הנהר", כל המרחב שבפנים ובחוץ

מיקומי וכיווני השינה התומכים לכל בני הבית הוגדרו ולפיהם תוכננו גם החדרים של כל בני הבית

תכנון ועיצוב חדרי שינה

חדר השינה החשוב ביותר בבית הוא חדר השינה של ההורים, הם הלב של הבית, אם הזוגיות והבריאות ישגשגו, כך האהבה תזרום אל כל בני הבית. לכן נבחר החדר על התדר הטוב ביותר וכיווני השינה התומכים ביותר לבני הזוג קודם כל. קצת שונה מהגישה הפולנית הרווחת שהילדים והסלון קודמים.

עקרון ההר והנהר הוא העיקרון המוביל בעיצוב חדרי שינה, מיקום השינה הוא החשוב ביותר מבחינת שיטת הפנג שווי. הסינים הבינו את מה שלצערי נשכח לעיתים באדריכלות ובעיצוב המודרני שתפקיד חדר השינה עבור האדם להיות מקור של הגנה, מילוי וטעינה מחדש.

עיצוב נכון צריך לתמוך בתחושה של שקט, אינטימיות ובטחון. ברוב חדרי השינה המודרניים תמצאו חלונות גדולים, הרבה דלתות, שירותים מול מיטה וכו' בחדר שינה שמעוצב לפי שיטת הפנג שווי מההתחלה תמיד יהיה קיר מוצק מאחורי המיטה שמאפשר תחושה של בטחון – מאחור לא תבוא הרעה… ומלפנים שליטה במרחב החדר ובדלת, לעולם לא מולה בדיוק. שינה מול מפתח הדלת מביאה עמה פוטנציאל של התקפה ולא הגנה.

בהתאם לחלום של בני הזוג

להרגיש ״בבית״ בישראל אחרי שנים בחו״ל, כל חווית החיים שלהם כזוג בוגר בבית תוכננה במפלס אחד
מטבח, סלון, חדר שינה מפנק, חדר עבודה, חדר כביסה – כדי שחווית היומיום תהיה אינטימית בתוך המבנה הגדול שבנוי מ 3 קומות, חדרי הארוח לילדים הבוגרים תוכננו כסוויטות שיש בהן כל מה שצריך כדי להרגיש בבית, אצל ההורים.

והמרתף תוכנן לאפשר חוויה משפחתית של ביחד, סביב טלביזיה גדולה ובחיבוק של רהיטים מפנקים.

עיצוב הפנים של הבית נעשה על ידי בעלת הבית המוכשרת דינה סגמן, שבחרה גם ללמוד פנג שווי תוך כדי בניית הבית שלה, והיום היא מאפשרת את הקסם הזה גם הלאה..

פניה היפות של אפריקה, ניכרות בכל פינה בבית, משלבות את הבית שהם הביאו איתם בתוכם מקניה

עם תכנון הבית הכפרי מודרני כאן, בשילוב טבעי, מחבר ומחובר.

צבע
צבע – לכל צבע יש תדר, את התדרים ניתן למדוד לפי אורך הגל שלהם. חכמי סין הבינו שבכוחם של הצבעים – לרפא. באמצעות בחירת צבעים נכונה למרחב, ניתן להביא לבריאות בכל הבית. לפי שיטת הפנג שווי כל כיוון מביא עמו מסה של תדרים למרחב.  חדר עמודה

בהבנה עמוקה מהי המשמעות של כל תדר ומהי שפת התקשורת בין התדרים, ניתן לשלב בין תדרי הצבע לתדרי המרחב כך שהצבע ישפיע על תנועה הרמונית ויתמוך בכל בני הבית.

ראשית בחרנו צבע לכל הבית – פנים וחוץ שמגשר ותורם לכל התדרים הפועלים במרחב, ובכל חדר נבחר "קיר נושא" בצבע אחר המעניק אשליה של חלל עם עומק, כלומר חלל גדול יותר ממה שהוא באמת, ע"י הצבע.

חומר
לכל חומר ביקום יש אנרגיה. חומרים טבעיים מן הסתם, מכילים אנרגיה טבעית יותר. לי חשוב מאוד לעבוד עם חומרים כמה שיותר טבעיים. חומרים אלו מכילים אנרגיה במצב הנקי והטהור שלה.

לכן במסעם בסין הם חיפשו ובחרו חומרים טבעיים להלבשת הבית. שילוב חומרים אלו משפיע על החוויה הנינוחה של הבית.

גולת הכותרת שייכת לבריכה

שכמו נשפכת אל מחוץ לגדותיה, שמאפשרת את הרחבת המבט אל מעבר לאופק.

מבט מחדר השינה לכיוון הבריכה, אל מעבר לאופק

החצר החיצונית שמקיפה את הבית בחיבוק, תוכננה כך שתאפשר פינות רוגע וארוח גם סביב הבריכה

והכל נראה כאילו כך היה צריך להיות מלכתחילה..

כשביקרתי בבית לאחרונה
שמעתי קול של גרגורי הנאה מהבית, והמון תודה
ממנו ומבני הבית
ששמחו לשתף שמההתחלה, הרגישו בבית..

מה אפשרי שיהיה טוב מזה?

בונים בית = בונים חיים.
רוב בני האדם עסוקים בידע של העולם הפיזי, במה שנראה.
אני קוראת לאלו שיודעים מבפנים שלעולם יש עוד הרבה מעבר לחומר, להציע לנו, לבחור ללמוד את שיטת הפנג שווי ולהפוך אותה לדרך חיים בריאה, מבורכת ומושכת שפע.

המחזור הבא של קורס הכשרת יועצים, יתחיל ב 4/11.

אני כאן, הזמנה לשפע
שרונה הדר חורי